FUSIOLEN® PP-R, polypropyleen, een ecologisch en recycleerbaar materiaal

Polypropyleen Fusiolen® PP-R is een milieuneutraal materiaal en kan zonder bewerkingen worden omgesmolten en gerecycleerd voor bijvoorbeeld de productie van motordeksels, wieldoppen, wasmanden, transportcontainers enzovoort, en dit zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Bij de productie kof verwerking komen geen schadelijke stoffen vrij.

Milieubescherming is geïntegreerd in onze filosofie. Onze producten, die allemaal gemaakt zijn van Fusiolen® PP-R, zijn niet enkel duurzaam maar ook milieuvriendelijk. Sinds zijn oprichting heeft aquatherm er steeds naar gestreefd dat hun producten en productieprocessen milieuvriendelijk zouden zijn. De ontwikkeling van volledig recycleerbare materialen maakt een probleemloze en innovatieve productie mogelijk. Lang voordat milieubescherming een wereldwijde kwestie werd, voldeed het aquatherm Green Pipe leidingsysteem aan de ecologische criteria die vandaag de dag worden gesteld.

Een kunststof met onverslaanbare ecologische argumenten

aquatherm is al 40 jaar van mening dat de ecologische en economische belangen van zowel productie, als de distributie en de toepassingen van een product verenigbaar dienen te zijn. De basisgrondstof Fusiolen® wordt gebruikt voor de productie van de aquatherm leidingsystemen. Om de milieuvriendelijkheid te waarborgen wordt niet enkel de polypropyleen basisgrondstof, maar ook alle additieven (kleurpigmenten, stabilisatoren ) getest in onze laboratoria én door een extern laboratorium.

De resultaten tonen aan dat Fusiolen® en de leidingsystemen die ervan worden gemaakt, voldoen aan de hoogste ecologische criteria, en dus toekomstgericht zijn. Enkele belangrijke argumenten :

Weinig afval en geen schadelijke stoffen die vrijkomen

Het productieproces van PP-R vereist slechts ¼ van de elektriciteit nodig voor de productie van staal- of koperbuizen. Bovendien komt slechts een fractie afval vrij in vergelijking met (zware) metalen of sommige andere kunststoffen.

Tijdens het productieproces van om het even welke buis komen veel potentieel schadelijke elementen vrij in de lucht, bodem of het water, die schadelijk kunnen zijn voor ons milieu. Bij aquatherm en zijn productieapparaat komt geen van deze afvalstoffen vrij. Het water dat bij de vervaardiging van onze producten wordt gebruikt, komt er integraal en net zo schoon uit als het erin is gegaan.

Een innovatieve assemblagetechniek zonder afvalstoffen

aquatherm maakt gebruik van thermisch fusie (polyfusie) om buizen en fittingen samen te voegen zonder lijm, lasnaden of verbindingen. Thermische fusie is snel, eenvoudig en doeltreffend. Het genereert geen giftige dampen of gassen. Het volstaat de buis en fitting te verwarmen om een homogene verbinding te realiseren. Zonder chemicaliën of open vlam is het veiliger op de werkvloer. Tenslotte elimineert dit verbindingsproces het risico van lekken en defecten.

Geen corrosie of kalkafzetting met polypropyleen

Kalkafzetting en corrosie kunnen jaarlijks de inwendige diameter van stalen buizen tot 3% reduceren. Dit leidt tot een efficiëntieverlies van tot 10 % op jaarbasis. Dit gegeven kost de gebruiker een verhoogd energiegebruik en ettelijke euro’s. De aquatherm PP-R leidingen corroderen of verkalken niet, ze blijven constante en efficiënte prestaties leveren.

AQUATHERM polypropyleen buizen waarborgen duurzame installaties

Het aquatherm Green Pipe leidingsysteem is bijzonder geschikt voor elke waterkwaliteit. Het Fusiolen® PP-R leidingsysteem is hygiënisch en milieuvriendelijk, fysiologisch en microbiologisch onschadelijk en heeft zijn kwaliteiten gedurende vele tientallen jaren wereldwijd bewezen. De geëxtrapoleerde levensverwachting van aquatherm installaties is meer dan 50 jaar. Tijdelijke en accidentele temperatuurpieken tot 100 °C vormen geen probleem.

Duurzaam bouwen betekent : het vanaf de eerste keer goed doen !